Bonuslapsemme Ratinalaki

Jos johonkin yhteyteen tuo ”bonuslapsi” sopii, niin ehkä sitten tähän.

Kun haaveilin yrittäjyydestä, suurin epäilyni asian suhteen liittyi yksinäisyyteen. En yksinkertaisesti osannut kuvitella itseäni täysin yksin toimistossani, olen aina nauttinut työyhteisöstä ja vipinästä ympärilläni. Koin yksin olemisen täysin mahdottomana vaihtoehtona; yksinyrittämisessä kuitenkin houkutteli moni asia.

Ratinalaki syntyi sen jälkeen, kun ryhdyin kontaktoimaan yksin yrittäjiä tai yrittäjäksi mahdollisesti aikovia. Moni pitkään yksin yrittänytkin tuntui kaipaavan nimenomaan yhteisöllisyyttä. Samalla myös kustannusten jakaminen ja yhteisössä toimimisen monet mahdollisuudet mm. erottautumisen ja erikoistumisen suhteen houkuttelivat. Yhteisön edut korostuvat mielestäni entisestään, jos on vasta aloittamassa tai päättämässä yritystoimintaa.

Ratinalaki on tällä hetkellä viidestä itsenäisestä lakiasioita (ja vain niitä) hoitavasta asianajo- tai lakiasiaintoimistosta muodostuva yhteisö; ikään kuin lakiasioita hoitavien toimistojen toimistohotelli. Jokaisella toimistolla on puhtaasti kyseisen toimiston käytössä oleva, lukittu työhuone. Yhteiset tilat jaetaan eli neuvotteluhuone ja sosiaalitilat sekä aulatilat ovat yhteiskäytössä. Kaikessa toiminnassa noudatetaan Asianajajaliiton sääntöjä ja ohjeita ja esimerkiksi esteellisyydet tarkistetaan, jotta varmistetaan, että toinen asian osapuoli ei mene naapuritoimistoon. Kaikki toiminta on järjestetty siten, kuin kaikki toimistot olisivat asianajotoimistoja eli Asianajajaliiton ohjeiden ja sääntöjen mukaisesti, mutta asianajajayhteisönä toimiminen edellyttäisi, että jokainen toimisto on asianajotoimisto.

Olemme toimineet tällä konseptilla käytännössä nyt reilun vuoden ja oikeastaan ilman minkäänlaisia ongelmia. Meidän on toki pitänyt miettiä kaikki käytännön asiat alusta alkaen itse, koska vastaavanlaista toimintaa ei koko Suomessa vielä juurikaan ole. Yhteisöt on kuitenkin tunnistettu Asianajajaliiton ohjeissa ja säännöissä eli sieltä on saanut hyvät raamit toiminnan järjestämiselle asianmukaisesti ja nimenomaan esteellisyys- ja muut tärkeät asiat huomioon ottaen.

Kehitämme toimintaa koko ajan ja yhdessä, mikä on myös hienoa ja innostavaa. Toivon, että tälle kehitystyölle on itselläkin jatkossa yhä enemmän aikaa oman toimiston eli tämän varsinaisen businessbabyni rinnalla. Ratinalaki ei ole juridinen henkilö eikä yritys. Sillä ei näin ollen ole itsenäisenä toimijana mitään omistajia tai yritystoimintaa.

Olemme parhaillaan hankkimassa Suvantokadun tilojamme niin sanotusti omiin käsiimme, mikä on merkittävää jatkuvuuden ja myös motivaation kannalta. Tilan omistus tuo toimintaan pitkäjänteisyyttä; katseet ovat nyt tulevassa noin kolmessakymmenessä vuodessa.

Toivon, että Ratinalaki on mukava paikka tehdä työtä ja menestyä myös yksinyrittäjänä, kun ympärillä on asiantuntevia kollegoita ja rentouttavaa seuraa sekä tukea ja turvaa. Asiakkaita yrityksen toimiminen yhteisössä palvelee parhaalla mahdollisella tavalla, koska se myös osaltaan mahdollistaa erikoistumista tietyille oikeudenaloille, mikä on asianajopuolellakin koko ajan yhä merkittävämpää sääntelyn ja koulutustarpeen kasvaessa. Yhden oven takaa löytyy jokaiseen lakiasiaan takuulla osaaja ja tuttuun paikkaan on aina mukavampi tulla.