Kiire on hyvä syy, mutta huono isäntä vai miten sitä sanotaan. Yrittämisen kannalta on tietysti hyvä, että töitä riittää, mutta harmittaa, kun olen ollut huonosti tavoitettavissa ja en ole pystynyt toteuttamaan kaikkia luvattuja asioita sillä joutuisuudella, mikä on tavoitteeni. Myös blogiin kirjoittaminen on jäänyt. Lupaan kuitenkin tehdä jatkuvaa kehittämistä tässä itseni johtamisessa ja toivon, että kesäloman jälkeen työtahti olisi vihdoin vähän verkkaisempi ja omat tavoitteeni olisivat aikataulullisesti ja työn ja vapaa-ajan yhdistämisen osalta paremmin täytettyinä. Olemme toimistoyhteisössämme Ratinalaissa suunnittelemassa myös toimistojemme asianajajille yhteistä työnohjausta, mikä tulisi kyllä todella tarpeeseen. Odotan siis luottavaisin tunnelmin tämän kehityskohteen tuloksia.
Tässä kirjoituksessani on (kesä)työntekijän palkkaamiseen liittyviä havaintoja, toivottavasti ne olisivat avuksi jollekin toiselle yksin näitä asioita pohtivalle. Että ei teidän muiden tarvitsisi varmistella asioita kollegoilta saunailloissa tai selvittää asioita sillä kiireellä ja epätietoisuudella, kun minä asiaa hoidin. Tässäkin asiassa yrittäjä on aika yksinään ja kuten moni muukin asia, kyllähän ne asiat aina selviää kyselemällä ja itse opettelemalla sekä tekemällä, mutta mukava se olisi, kun jokaisen ei tarvitsisi sitä pyörää uudelleen keksiä ja käyttää siihen aikaa. Kun kyse on työntekijän palkkaamisesta, on kaikkien etu, että se käy yrittäjälle nopeasi ja helposti sekä ilman sitä tunnetta, että joku voi mennä pieleen ja vastuu painaa.
Itselläni oli sinänsä koko kevät aikaa selvittää asioita ja lähtökohtaisesti tiesin, että minun täytyy ainakin ilmoittautua työnantajarekisteriin (hoituu helposti OmaVerossa), hankkia työterveys ja tarvittavat vakuutukset sekä tehdä työsopimus ja huolehtia palkanmaksu sekä työtodistus pyydettäessä. Itse työsopimus on juristille se helpoin rasti, mutta suosittelen kuitenkin aina tutustumaan työsopimuslakiin ja lakiin nuoren työntekijän palkkaamisesta.
Sen opin, että vakuutusta ei tarvita työntekijälle, jonka palkkasumma jää alle 1 300 euron vuodessa. Jos työntekijä on alle 17-vuotias, ei Tyel -vakuutustakaan tarvitse maksaa. Kiitos näistä neuvoista ihanalle vakuutusasiamiehelleni OP- Pohjolasta.
Työterveys olikin kinkkisempi, kun tuntui, että harvaa toimijaa kiinnosti näin pieni asia. Käsittämätöntä, että nämä toimijat eivät muista, että en todellakaan tässä elämässä ota heiltä mitään muutakaan palvelua, kun palvelun ja kiinnostuksen taso minulle tärkeään asiaan on tuota luokkaa. Pisteet tältä osin lopulta saa Suomen Terveystalo; vakuutus hoitui nopeasti ja hienosti kuntoon pitkän puhelinjonotuksen jälkeen (netin kaavake ei tunnistanut tällaista työntekijää palkkaavaa yksinyrittäjää).
Viimein kaikki oli hyvin ja ihana kesätyöntekijäni pääsi aloittamaan kaksi viikkoa kestävän kesätyön toimistossani. Selvästi alasta kiinnostunut ja alalle sopiva ensimmäinen työntekijäni on myös erinomainen kirjoittaja ja hän kirjoittaakin parhaillaan omia kokemuksiaan tästä edellä kuvatusta prosessista ja työstä asianajotoimistosta. Jääthän seuraamaan sillä hänen kirjoituksensa tullaan pian julkaisemaan täällä blogissa!