Kevät ja minä, mikä pari

Kovin on ollut lumista tällä viikolla, mutta ei se onnistu viemään keväistä oloa mielestä pois. Sain näille nettisivuille uudet, mielestäni vähän keväisemmät kuvat ja Instagramiin on tulossa myös uutta juttua ja väriä tämän blogitekstin myötä, käythän kurkkaamassa.

Tänään ajattelin muistuttaa teitä edunvalvontavaltuutuksen tärkeydestä. Sellainen kun pitäisi jokaisen piironginlaatikosta tai muusta lukitsemattomasta paikasta löytyä.

Edunvalvontavaltakirja tai edunvalvontavaltuutus (tarkoittavat samaa), on asiakirja, jonka teet nimenomaan itseäsi varten ja hyvinvointisi varmistamiseksi tulevaisuudessa, jos et kykenisikään itse hoitamaan asioitasi tai päätöksentekoa asioissasi, jotka vaativat hoitamista.

Toki valtuutus helpottaa paljon myös läheisiäsi, kun valtuutettu voidaan määrätä valtuutuksen perusteella hyvin paljon vaihtoehtoista virallisprosessia nopeammin. Luotettusi eli asioitasi hoitavan henkilön tilannetta helpottaa, jos haluat ilmoittaa valtakirjassa, että hänen ei tarvitse tehdä tilitystä tehtävän hoidosta lainkaan tai hän saa jopa määritellä itse oman palkkionsa tehtäviensä hoidosta. Valtuutus perustuukin nimenomaan luottamukseen siitä, että nimetty valtuutettu on henkilö, johon luotat ja siksi uskot hänet asioitasi hoitamaan.

Valtuutus kattaa valtakirjassa yksilöidyt asiat, mutta perusmuotoisessa valtakirjassa varaudutaan kaikkien mahdollisten asioiden hoitotarpeeseen. Se kattaa niin terveyteen eli henkilöön liittyvät asiat kuin kaikki taloudelliset asiatkin.  Valtuutuksen voimaan tuleminen vaatii sen erillistä vahvistamista digi- ja väestötietovirastossa. Valtakirjan lisäksi vaaditaan lääkärintodistus, joka osoittaa valtuuttajan terveydentilan olevan sellainen, että valtuutus on saatettava voimaan.

Asiakirjan muotomääräykset ovat yhtä tiukat kuin testamentissa ja kannattaakin varmistua, että tehty valtakirja nämä vaatimukset täyttää. Varaudu laadintaan miettimällä vähintään yksi ja mielellään ainakin kaksi valtuutettua. Vähintään yhden valtuutetun olisi hyvä olla sellainen, johon sinulla ei ole sukulaisuussuhdetta. Tällä varmistetaan, että kaikki asiat varmasti hoituvat eikä eteen tule estettä hoitaa jotain asiaa liian läheisen suhteen vuoksi (esteellisyys). Tekemiseen ei muutoin vaadita kuin oma henkilötodistus ja toki valtuutus täytyy tehdä siinä vaiheessa, kun siihen vaadittava kyky on oman terveydentilan puolesta vielä riittävä.

Edunvalvontavaltuutus on sijoitus omaa hyvinvointia varten. Asianajotoimisto Luckylaki Oy:ssä edunvalvontavaltuutuksen laadinta maksaa 200 euroa. Toisen toimeksiannon eli esimerkiksi testamentin yhteydessä tai toisen samanaikaisesti tehdyn valtuutuksen kanssa yhtä aikaa tehtynä, hinta on 100 euroa kappaleelta. Tärkeintä on, että tämä asiakirja on tehty ja tallessa sekä valtuutettujen tiedossa.