Kokonainen vuosi

Asianajotoimisto Luckylaki Oy:n perustamisesta on tänään kulunut vuosi.

Ensimmäinen vuosi on varmasti joka yrityksessä omanlaisensa, poikkeuksellinen ja tietyssä määrin epävarma. Välillä yksinyrittäjänä jopa yksinäinenkin, kun selvitettävää ja uuden opettelua yritystoimintaan liittyen on niin paljon. Onneksi minulla on omannäköiseni kotisivut, koska useammankin kerran, kun olen miettinyt, mitä päätän tai miten etenen käsillä olevissa tilanteissa ja yrityksen jatkoa sekä omaakin jaksamista ja hyvinvointia ajatellessani, olen muistanut, että sinne olen ne itselleni ja yritykselleni tärkeimmät arvot ja periaatteet kirjannut ja niiden mukaan edelleen haluan toimia tänään ja tulevaisuudessa.

Ensimmäisenä vuonna on välttämätöntä selvittää, mikä on se määrä työtä, josta saa riittävän toimeentulon, joka on sopivasti suhteessa vapaa-aikaan perheen kanssa ja on sisällöltään palkitsevaa ja mielekästä sekä yhden ihmisen käytettävissä olevan ajan kannalta järkevää. Tätä selventämistä ja oman itseni johtamista varmasti harjoittelen kovastikin tulevinakin vuosina, mutta kuitenkin siinä mielessä viisaampana ja levollisimmin mielin, että nyt minulla on enemmän tietoa ja kokemusta kuin vuosi sitten. Vähitellen on tiedossa millä määrällä työtä ja myös vapaa-aikaa päämiehet saavat tarvitsemansa avun kohtuullisessa ajassa samalla kiinnittäen huomiota omaan jaksamiseen, koska yhden ihmisen toimistossa on välttämätöntä pitää itsensä hyvinvoivana myös päämiesten asioiden hoidon kannalta. Yksi tärkeä syyni lähteä yrittäjäksi oli myös mahdollisuus viettää vapaammin aikaa lasten kanssa lasten ollessa pieniä ja tämäkin tärkeä arvo on varmasti mielessä yrityksen toiminnan vakiintuessa. Pyrin siis jatkossa kiinnittämään huomiota ja pitämään nimenomaan työmääräni sellaisena, että se huomioi minulle tärkeät asiat ja arvot ja näin olisin myös mahdollisimman hyvin tavoitettavissa ja asiat hoituisivat jatkossakin kohtuullisessa ajassa ja ennen kaikkea hyvin.

Parasta tänäkin vuonna ovat olleet kohtaamiset. Korona on antanut toki ikimuistoisen lisämausteen tähän ensimmäiseen vuoteen ja vähentänyt tapaamisia kasvokkain, mutta onneksi kyse on ollut enemmänkin asioiden pitkittymisestä viranomaisissa ja uusien toimintatapojen opettelemisesta. Töitä on riittänyt vuoden jokaiselle päivälle ja koronaruuhkaa puretaan vielä pitkään myös ensi vuonna.

Olen saanut paljon tosi ihanaa ja kannustavaa palautetta. Kiitos kaikille tässä muutoksessa kannustaneille ja on ihanaa saada reagointia tekemiseeni. Palautteen myötä tiedän, että olen ilmaissut haluamani asioita hyvin, koska ne ovat välittyneet oikeille ihmisille ja oikealla tavalla. Onnistuminen tässä merkitsee paljon ja tuntuu hyvältä.

Yksi huomioni on se, että koen tärkeäksi edelleen hoitaa oikeusapuasioita. Vaikka oikeusapuasioiden hoito on avustajalle välillä taloudellisesti ja ajankäytön osalta äärimmäisen turhauttavaa, koska tehdystä, asianmukaisesta työstä ei makseta palkkiota tai palkkion määrä on liian usein pienempi kuin se aika, joka menee pelkän laskun pyörittämiseen valtion koneistossa, minulle on ja tulee olemaan aina tärkeää hoitaa myös oikeusapuasioita. Minulle jokaisen ihmisen asia on yhtä tärkeä, oli asia laadultaan, laajuudeltaan tai palkkioltaan millainen tahansa. Se mihin toivon voivani vaikuttaa on tämän systeemin heikkoudet ja niihin haasteisin tartun mm. Asianajajaliiton asiantuntijatyhmässä nimenomaan oikeusavun osalta. Oikeusturvan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että myös yksityiset avustajat hoitavat oikeusapuasioita.

Lähden yritykseni toiseen vuoteen uteliaana ja nöyrällä mielellä. Yritän jatkuvasti kehittää omaa toimintaani kokonaisvaltaisesti, koska nimenomaan koko nainen on se, joka pystyy parhaalla mahdollisella tavalla huolehtimaan päämiesteni asioiden hoitamisesta.