Myrskyn jälkeen on poutasää

On ollut myrskyä! Ailaa ja Big Brotheria ja onhan nuo oikeudenkäynnitkin ihmisille eräänlaisia myrskyjä elämässä. Tässä työssä kokee tavallaan elävänsä monta elämää muiden ihmisten elämien ja myrskyjen kautta. ”Läpi hirmumyrskyjen” laulaa Reino Nordinkin parhaillaan TV:ssä. Vain elämää on tulossa! Ja vain elämää on edessä.

Yleisin asia, jonka sanon asiakkailleni näiden heidän elämänsä myrskyjen keskellä, on, että keskitytään niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Toisiin ihmisiin ei voi aina vaikuttaa ja vaikutusmahdollisuudet ovat joka tapauksessa rajalliset. Itse voi kuitenkin vaikuttaa omaan elämään ja siihen millaisen vaikutuksen asioille ja ihmisille omassa elämässään antaa, mitä ottaa opikseen ja vahvuudekseen tulevaisuuteen ja mitä unohtaa.

Riidat ja rikokset liittyvät yhä enemmän jollain tavalla sosiaaliseen mediaan ja siellä käytäviin keskusteluihin ja kommentteihin. Nämä viestit ovat lähes jokaisessa oikeudenkäynnissä osa todistelua. Hyvin usein osapuolet kohtaavat vasta oikeussalissa. Parhaimmillaan kuitenkin kohtaaminen oikeussalissa voi muuttaa asioita helpommiksi ja paremmiksi vuosiksi eteenpäin. Ei pidäkään väheksyä ihmisten keskinäisten kohtaamisten merkitystä tässä elämässä. On liian helppoa lähettää viesteillä toiselle tai sosiaalisen median kautta joka ikiselle omia (suodattamattomiakin) mielipiteitään, mutta eipä se olekaan niin helppoa sanoa samoja asioita ääneen, kun asianomainen istuu vastapäätäsi.

Onneksi siis joskus, edes sitten oikeudenkäynneissä, saa todistaa ihmisten vihdoin kohtaavan toisensa ja joskus siitä seuraa jopa aivan maagisia hetkiä. Varsinkin lapsia koskevissa asioissa on upeaa olla todistamassa, kun osapuolet löytävät uudelleen yhteyden toisiinsa. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä hetkiä pitkälle tulevaisuuteen, varsinkin, kun osapuolilla on yhteisiä lapsia. Kaikki voittavat.

Itselläni on vahva tarve katsoa eteenpäin ja tulevaisuuteen, vaikka oikeudenkäynnit pakottavatkin hyvin usein arvioimaan menneitä tapahtumia ja etsimään sitä, joka on toiminut väärin tai enemmän väärin kuin joku toinen. Sovitteluissa ja sovinnoissa katse on kuitenkin menneen sijasta tulevaisuuteen ja siksi se onkin niin tärkeää ja koen sovitteluiden merkityksen tulevaisuudessa yhtä merkityksellisemmäksi. Myrskyn laannuttua noustaan uudelleen jaloilleen ja elämä jatkuu. Ehkä vähän erilaisena, mutta myrskystä selvinneenä ja sen kokeneena.  

Värikästä ja aurinkoista syyskuuta kaikille sekä sylillinen myötätuulta matkalla eteenpäin!