Tänä syksynä kytätään asianajajaa!

Niinhän siinä kävi, että saamme tälle syksylle erityisen jännittävää seurattavaa, kun Big Brother taloon asteli ensimmäinen asianajaja, Sini! Sattumalta juuri 28.8.2020 on ilmestynyt Asianajajaliiton mielikuvatutkimus 2020, jonka otsikko kertoi kaiken: Asianajajan ja muun lakimiehen ero on hämärän peitossa. Tuloksen mukaan vain kahdeksan sadasta vastaajasta tiesi, mikä asianajaja on. Toivon todella, että tulevaisuudessa ja ehkä jo tämän syksyn jälkeen, luku olisi vähän suurempi.

Meillä asianajajilla, kuten myös Asianajajaliitolla, on todella paljon tehtävää, että ammattimme ja erityisesti sen tuomat hyödyt avautuisivat paremmin asiakkaillemme ja potentiaalisille asiakkaillemme. Tutkimuksen mukaan suurimmat asianajajiin liittyvät mielikuvat koskevat palveluiden korkeaan hintaa, onneksi myös korkeaa ammattitaitoa ja ammatti yhdistettiin päämiesten edustamiseen. Nämä ovat kuitenkin samalla myös tekijöitä, jotka tekevät meistä vaikeammin lähestyttäviä, mikä on harmillista, koska tahtotila on auttaa. Asianajo on ennen kaikkea asiakaspalveluammatti. Me teemme tätä ihmisille ja ihmisiä varten, oli kyse sitten yksityis- tai yritysasiakkaasta.

Haastan kaikki mukaan talkoisiin, jotta ammattimme olisi tunnetumpi, saisi sille kuuluvaa arvostusta suhteessa muihin lakimiehiin ja madaltaisimme kynnystä kysyä meiltä neuvoa ja palveluita. Suurimmalla osalla toimistosta on ilmainen alkuneuvonta, jota kannattaa hyödyntää. Haastan myös muut toimistot avaamaan hinnoitteluaan esimerkein. Itselleni tässä työssä nautinnollisinta on yhteistyö asiakkaiden, päämiesteni kanssa. Tätä yhteistyötä ja sen vaikutuksia sekä tosielämässä esiin tulleita oivalluksia ja ajatuksia haluan jatkossa avata blogissa vielä enemmän nimenomaan asiakkaideni näkökulmasta. Uskon sen antavan teille enemmän kuin tämän pelkän asianajajan näkökulman. Tähän tietysti tarvitsen apua upeilta ja rohkeilta asiakkailtani, joille olen jo etukäteen äärimmäisen kiitollinen.

Tänä syksynä ollaan joka tapauksessa uuden edessä tämän BB:n myötä. On selvää, että jotain on jatkossa tehtävä toisin kuin ennen, jotta saadaan muutoksia aikaan. Ja muutos vaatii rohkeutta. Otetaan Sinistä mallia ja annetaan rohkeasti enemmän itsestämme: ”Rohkeus ei tarkoita sitä, ettei pelota, vaan sitä, että tekee vaikka pelottaa”.