Viisaus asuu meissä.

Asianajajakollegat ovat olleet aktiivisia ja kirjoittaneet hyviä juttuja. Otan esille tässä kaksi rikosasioihin liittyvää kirjoitusta.

Asianajajaliiton oikeusapu -asiantuntijaryhmämme jäsen, asianajaja Kalle Ujainen kirjoitti Helsingin Sanomissa 18.5.2020 julkaistussa mielipidekirjoituksessa, kuinka rikosvahinkojen korvausjärjestelmää voitaisiin kehittää antamalla Valtiokonttorille oikeus siirtää ulosmitattavaksi kaikki rikosasiassa tuomitut korvaukset riippumatta tehdystä korvauspäätöksestä samaan tapaan kuin tällä hetkellä toimitaan elatusapuasioiden osalta liittyen Kelan maksamaan elatustukeen. On hienoa, että muutosehdotuksia tehdään, koska kaikki järjestelmää selkeyttävät ja kustannuksia ja työtä säästävät ideat ovat tarpeen. Tässä muutoksessa parannettaisiin myös rikoksen uhrin asemaa.

Meidän Ratinalaissa toimivan Asianajotoimisto Liljeqvistin asianajaja Sini Liljeqvist kirjoittaa instagramissa omalla juristitilillään mm. rikostuomioiden epäkohdista ja oikeudenkäynneistä ennen kaikkea rikoksen uhrin näkökulmaa korostaen. Sini kirjoitti 1.6.2020 myös median roolista rikosasioissa ja toteaa, että hänkään ei lähtökohtaisesti halua kirjoittaa mediassa uutisoiduista jutuista, koska klikit eivät ole koko totuus. Jaan Sinin kanssa sen huomion, että uutisjuttua lukiessa on jopa vaikeaa tunnistaa juttu samaksi, kun mitä sen tietää käsittelevän. Olen itsekin huomannut, että valitettavan usein toimittajat eivät seuraa juttua tuomioistuimessa vaan tekevät uutisjutun puhtaasti pelkän tuomion perusteella. Se näkyy ja kuuluu. Valitettavasti liian moni kansalainen tuomitsee ja muodostaa mielipiteensä jutusta ja lopputuloksesta tällaisen minusta suoraa sanottuna huonosti tehdyn toimittajatyön perusteella. Oma mielipiteeni on, että mikäli et ole seurannut oikeudenkäyntiä paikan päältä, siitä ei saisi kirjoittaa. Myös puheissa täytyy olla varovainen. Kukaan ei pysty ymmärtämään yksittäistä oikeudenkäyntiä ja sen lopputulosta täysin osallistumatta siihen eikä varsinkaan pelkän jutun lopputuloksen perusteella riittävän kattavasti, jotta olisi pätevä ainakaan tuomitsemaan uudelleen eikä aina edes analysoimaan lopputulosta.

Käykääpä kurkkaamassa Kallen ja Sinin ajatuksia tarkemmin Kallen omilta sivuilta https://www.ujainen.fi/kirjoituksia/pieni-muutos-rikosvahinkolakiin-2-5-2020 ja Sinin löydät instagramista aa_sinililjeqvist.

Monet vielä keksimättä olevat, järjestelmää selkeyttävät ja ihmisten oikeuksia parantavat ideat vaativat useamman eri oikeudenalan ja järjestelmän tarkkaa tuntemista. Tehkäämme rohkeasti ehdotuksia ja avauksia, kun huomaamme parannettavaa ja kehitettävää. Myös oikeudenkäynneistä ja lopputuloksista tiedottaminen on tärkeää, ovathan oikeudenkäynnit lähtökohtaisesti julkisia. Täytyy kuitenkin varmistua siitä, että saatu tieto ja käsityksemme perustuvat aidosti luotettaviin lähteisiin, jos emme ole itse pystyneet tekemään tarvittavia havaintoja. Maailma ei edelleenkään ole mustavalkoinen ja siihen on syy, että oikeudenkäynnit ovat suullisia.